• Zagreb - Trg bana Jelačića / Загреб - Площадь бана Елачича

  • Zagrebački članovi produbljuju poznavanje ruskog jezika / Загребские члены укрепляют знание русского языка

  • Ruska tematska večer u Zagrebu / Русский тематический вечер в Загребе

  • Moskva - Stari Arbat / Москва - Старый Арбат

  • Hrvatska večer u Moskovskoj podružnici / Хорватский вечер в Московском филиале

  • Članovi Moskovske podružnice pjevaju hrvatske pjesme / Члены Московского филиала поют хорватские песни

  • Sankt Peterburg - Nevski prospekt / Санкт-Петербург - Невский проспект

  • Hrvatska tematska večer u Sankt Peterburgu / Хорватский тематический вечер в Санкт-Петербурге

Copyright 2020 - Udruga za ruski jezik i kulturu - Общество русского языка и культуры - Societo pri la rusa lingvo kaj kulturo

Premda se esperanto u javnom životu još uvijek rijetko spominje, tim jezikom diljem svijeta već stotinjak godina govore tisuće naglašeno druželjubivih ljudi, njegujući iskreno međusobno prijateljstvo. Na esperantu postoji i sve značajniji korpus književnih, publicističkih i drugih djela. Na njemu se izdaju stotine biltena, novina i časopisa. Ima radio-postaja koje emitiraju emisije na esperantu. U gotovo svakoj zemlji svijeta postoje klubovi, društva, organizacije esperantista, općeg ali i najrazličitijeg specifičnog usmjerenja.

Esperanto je sve prisutniji na Internetu. Na Internetu postoje već tisuće web-stranica na esperantu. Web adresa Svjetskog esperantskog saveza (Universala Esperanto-Asocio) je http://www.uea.org, a web adresa Hrvatskog saveza za esperanto (Kroata Esperanto-Ligo) je http://www.esperanto.hr. Web adresa Jurija Finkela, autora do sada najboljeg programa koji omogućava uporabu specifičnih esperantskih slova na računalima s operativnim sustavima Windows 95/98/ME/NT/2000/XP, je http://www.esperanto.mv.ru/ESP/index.html 

Esperantsko sučelje imaju različite društvene mreže, uključujući najpopularniju društvenu mrežu - Facebook. Na društvenim mrežama dostupne su tisuće esperantista iz cijelog svijeta. Na esperantu funkcionira sve više softwarea, uključujući popularnu Joomlu. Esperanto koristi i servis Google. Osnove esperanta može se naučiti za samo dva-tri mjeseca. U usporedbi s tzv. prirodnim jezicima esperanto je neusporedivo lakši za učenje, i do desetak puta lakši. Evo nekoliko besplatno dostupnih priručnika na hrvatskom jeziku pomoću kojih se može naučiti osnove jezika esperanto.

Esperantska sekcija Udruge za ruski jezik i kulturu povremeno organizira besplatne tečajeve za svoje članove. Adresa za upite i prijave: Tiu ĉi retpoŝtadreso estas protektata kontraŭ spamrobotoj. Vi devas ebligi Ĝavaskripton por vidi ĝin.. Slobodno nas kontaktirajte i ako još niste član/članica Udruge za ruski jezik i kulturu.