Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Uspješno su dogovoreni partnerstvo i suradnja zagrebačke Osnovne škole dr. Ivana Merza s Gimnazijom 227 iz Sankt Peterburga! Od drugog polugodišta školske godine 2013./2014. obje škole započinju mjesečnim video-mostovima između svojih učenika i nastavnika, a za ljeto 2014. planira se razmjena posjeta grupe učenika i nastavnika obje škole. U projektu će s obje strane sudjelovati učenici 6. razreda (u Rusiji gimnazije sadrže i osnovne škole, odnosno polaze ih učenici od 1. do 11. razreda, katkad već od predškolske dobi).

Gimnazija 227 ugledna je škola u Sankt Peterburgu. Kao i u većini drugih gimnazija u Ruskoj Federaciji ona predstavlja integriranu osnovnu i srednju školu (neke ruske gimnazije imaju i predškolski odjel) te u njoj ima ukupno 11. razreda. Polazi je 656 učenika u ukupno 25 odjeljenja. U njoj radi 77 nastavnika (od kojih je jedan doktor, a četvoro su magistri znanosti). Škola ima 3 računalne učionice, jedanu mobilnu računalnu učionicu, 12 interaktivnih ploča, 12 dokument-kamera i sustava glasovanja, lingvafonski kabinet, laboratorije za fiziku, kemiju i biologiju, digitalni laboratorij "Arhimed", mobilni laboratorij za prirodne znanosti s multisenzornim registratorom "Arhimed", školsku televiziju, malu školsku tiskaru, višenamjensku dvoranu za veća okupljanja, žičnu i bežičnu internetsku mrežu, 24 nastavnička računala i 17 računala u administraciji.

Učenici od IV. do XI. razreda sudjeluju u gradskim, regionalnim i državnim natjecanjima. Preko 90% maturanata Gimnazije 227 upisuje se na fakultete i druge visoke škole. 22 odjeljenja uče engleski s pojačanom satnicom. Pored engleskog jezika od II. razreda, dodatno, po izboru učenika i roditelja, učenici Gimnazije 227 mogu, od V. razreda, učiti finski jezik, odnosno od VII. razreda, francuski ili njemački. Gimnazija je zainteresirana i za uvođenje hrvatskog jezika u slučaju uspostavljanja suradnje i partnerstva s odgovarajućom (osnovnom ili srednjom) hrvatskom školom. Za kontakt i suradnju s Gimnazijom 227 iz Sankt Peterburga zainteresirana je Osnovna škola Dr. Ivana Merza koja je od ove školske godine uvela ruski jezik i kulturu za svoje učenike VI.-VIII. razreda kao izvanškolsku aktivnost. Gimnazija 227 u Sankt Peterburgu ima partnerstvo i suradnju s Ruskim državnim pedagoškim sveučilištem "A. I Hercen" te s nizom drugih visokoškolskih ustanova i instituta kao i srednjih škola i udruga kako u Ruskoj Federaciji tako i u Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Irskoj. U Gimnaziji 227 predaje ruski jezik suradnica naše udruge - Olga Aleksejevna Zajčenko.

Fotografija preuzeta sa stranice: http://pa-ma.ru/maps/shkoly/gou-gimnazija-227.html