Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Danas je u zagrebačkoj Osnovnoj školi dr. Ivana Merza, u nazočnosti Zvonka Piljka, ravnatelja, i dviju profesorica Škole (Lane Špiljak - Fruk, vjeroučiteljice i Slavice Horvat, informatičara), a također Mate Špekuljaka, predsjednika Udruge za ruski jezik i kulturu i Adrijane Radanović, profesorice ruskog jezika i volonterke Udruge za ruski jezik i kulturu, održan sastanak roditelja učenika VI. razreda zainteresiranih da njihova djeca budu uključena u već drugu grupu učenika te škole koja će od sljedećeg tjedna početi učiti ruski jezik u okviru programa ruskog jezika i kulture kao izvanškolske aktivnosti u suradnji Osnovne škole dr. Ivana Merza i Udruge za ruski jezik i kulturu.

U Osnovnoj školi dr. Ivana Merza još od početka školske godine 2013./2014. ruski jezik i kulturu kao izvanškolsku aktivnost polazi grupa učenika IV. i V. razreda. I drugu će grupu, jednako kao i prvu, voditi profesorica Adrijana Radanović. Grupa učenika VI. razreda Osnovne škole dr. Ivana Merza, koja će sljedećeg tjedna početi učiti ruski jezik bit će uključena u program suradnje i razmjene posjeta učenika i profesora Osnovne škole dr. Ivana Merza s Gimnazijom 227 grada Sankt Peterburga (Ruska Federacija). Povezivanje dviju škola pomogla je realizirati Udruga za ruski jezik i kulturu. S ruske strane u programu će sudjelovati također grupa učenika VI. razreda (u Ruskoj Federaciji djeca polaze gimnaziju od I. do XI. razreda), koja će recipročno, u svojoj školi, upoznavati hrvatski jezik i hrvatsku kulturu. Suradnja između učenika i djelatnika dviju škola započet će skupnim dopisivanjem putem elektroničke pošte, održavanjem mjesečnih video-mostova (preko Skypea), a za kraj školske godine (bude li ikako moguće za kraj već ove školske godine) planira se razmjena posjeta učenika i djelatnika Škole.

Ovaj projekt temelji se na preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a realizaciju je svojim posredovanjem kod Hrvata koji žive i rade u Sankt Peterburgu podržalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji (gospodin Igor Pokaz, veleposlanik, i gospođa Marinka Franulović, savjetnica za kulturu). U Gimnaziji 227 za projekt je, od strane ravnatelja Gimnazije 227 grada Sankt Peterburga, mr. Sedova Vladimira Anatoljeviča, zadužena i s velikim entuzijazmom se u njega uključila Olga Aleksejevna Zajčenko, profesorica ruskog jezika i ruska suradnica Udruge za ruski jezik i kulturu. Želimo svim sudionicima ovog projekta njegovu uspješnu realizaciju te zahvaljujemo roditeljima koji su se odazvali pozivu da današnji sastanak na preporuci svojoj djeci da uče ruski jezik i upoznaju rusku kulturu, čime su omogučili i da ruska djeca uče hrvatski jezik i upoznaju hrvatsku kulturu.