Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

U Peterburgu, drugom po velični ruskom gradu, zagrebačka Udruga za ruski jezik i kulturu djeluje od studenoga 2013. godine. Naime, zahvaljujući posredovanju Udruge za ruski jezik i kulturu uspješno su dogovoreni partnerstvo i suradnja zagrebačke Osnovne škole dr. Ivana Merza s Gimnazijom 227 iz Sankt Peterburga! Od drugog polugodišta školske godine 2013./2014. obje škole započele su održavanje video-mostova između učenika i nastavnika, a za ljeto 2014. planirana je bila prva razmjena posjeta učenika i nastavnika obje škole. U projektu su s obje strane sudjelovali učenici VI. razreda (u Rusiji gimnazije uključuju našu i osnovnu i srednju školu, odnosno polaze ih učenici od I. do XI. razreda, katkad već od predškolske dobi).

U Osnovnoj školi dr. Ivana Merza ruski jezik i kulturu kao izvanškolsku aktivnost još od početka školske godine 2013./2014. počela je polaziti grupa učenika IV. i V. razreda. Od drugog polugodišta školske godine 2013./2014. ruski jezik kao izvanškolsku aktivnost počela u Osnovnoj školi dr. Ivana Merza polaziti i grupa učenika VI. razreda. Obje grupe vodila je profesorica Adrijana Radanović u svojstvu volontera Udruge za ruski jezik i kulturu. Projekt se temelji na preporukama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a realizaciju je svojim posredovanjem kod Hrvata koji žive i rade u Sankt Peterburgu podržalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji (gospodin Igor Pokaz, veleposlanik, i gospođa Marinka Franulović, savjetnica za kulturu).


U Gimnaziji 227 za projekt je, od strane ravnatelja mr. Sedova Vladimira Anatoljeviča, zadužena i s velikim entuzijazmom se u njega uključila Olga Aleksejevna Zajčenko, profesorica ruskog jezika i ruska suradnica Udruge za ruski jezik i kulturu. S krajem školske godine 2013./2014. profesorica Olga Zajčenko otišla je u mirovinu, a profesorica Adrijana Radanović zbog zauzetosti drugim obvezama nije mogla nastaviti volontiranje pa je suradnja između peterburške Gimnazije 227 i Osnovne škole dr. Ivana Merza zamrla. Program ruskog jezika i kulture nastavili su u Osnovnoj školi dr. Ivana Merza voditi predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu Mato Špekuljak, zatim profesorica Martina Pintar, a od školske godine 2017./2018. do danas vodi ga volonterka Petra Grebenac. Ta se škola u međuvremenu povezala s moskovskom Općeobrazovnom školom 1210.

Udruga za ruski jezik i kulturu, nakon što je zamrla suradnja s peterburškom Gimnazijom 227, pronašla je novog partnera u Peterburgu - Općeobrazovnu školu 351. (ravnateljica Irina Karpicka) - i sklopila s njom ugovor o suradnji. Temeljem tog ugovora već krajem 2015. godine održana je prva u nizu video-konferencija (preko Skypea) između učenika i nastavnika peterburške Općeobrazovne škole 351 i učenika i nastanika Osnovne škole Tina Ujevića, u kojoj je također organizirana nastava ruskog jezika i kulture kao izvanškolska aktivnost. Program ruskog jezika i kulture u toj školi u školskoj godini 2014./2015. vodio je predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu, Mato Špekuljak, a od školske godine 2015./2016. do danas vodi ga volonterka Udruge za ruski jezik i kulturu - profesorica Iva Matijević.

 

Već u proljeće 2016. godine ravnateljica, gospođa Jasmina Hamer, profesorica glazbe, gospođa Vlatka Mihelić, i dvoje učenika Osnovne škole Tina Ujevića bili su u prvom prijateljskom posjetu partnerskoj općeobrazovnoj školi 351 u Sankt Peterburgu u sklopu jednog međunarodnog natjecanja.

HTV prilog: https://youtu.be/HV6uJ3LZQSM

Suradnja između dvije škole uspješno je nastavljena i nakon promjene ravnateljica u Osnovnoj školi Tina Ujevića. Nova ravnateljica je gosspođa Vlatka Mihelić. U proljeće 2017. godine u uzvratni posjet Osnovnoj školi Tina Ujevića došli su na nekoliko dana profesorica peterburške Općeobrazovne škole 351. Viktorija Sokolova s jednim učenikom.

U srpnju 2016. gost Općeobrazovne škole 351 bio predsjednik udruge za ruski jezik i kulturu. Tom prilikom održan je sastanak s rukovodstvom Moskovskog rajona grada Sankt Peterburga, u kojem Škola 351 djeluje, a nakon toga, zajedno s ravnateljicom Irinom Karpickom i predstavnicima moskovskiih partnerskih škola i organizacija, predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu sudjelovao je na Okruglom stolu u Građanskoj komori (Общественная палата) Ruske Federacije u Moskvi.   

http://gov.spb.ru/gov/terr/reg_moscow/news/93240/

U drugom polugodištu 2016./2017. godine u Općeobrazovnoj školi 351 u Sankt Peterburgu volonterka Udruge za ruski jezik i kulturu, gospođica Petra Grebenac, održavala je jedanput tjedno nastavu hrvatskog jezika i kulture za ruske učenike. Učenici su već nakon dva mjeseca naučili predstavljati se, reći koliko im je godina, odakle su, koji su njihovi hobiji i interesi, kako provode slobodno vrijeme i koji su im omiljeni školski predmeti. Naučili su brojati do dvanaest, naučili su nazive dana u tjednu, a također koja su jela u Hrvatskoj najpopularnija. Učenici su rado gledali hrvatske crtiće i slušali i učili hrvatske pjesme. Za nagradu su dobili slikovnice i audiozapise bajke braće Grimm „Snjeguljica i Ružica“ na hrvatskom jeziku. Nastava će se održavala do kraja školske godine, učenici su naučili još hrvatskih riječi, proširili svoja znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi.

 

U srpnju 2017. godine program hrvatskog jezika i kulture u partnerskoj Općeobrazovnoj školi 351 za učenike iz svih škola Moskovskog rajona grada Sankt Peterburga vodio je Mato Špekuljak, predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu. Učenici su na završnoj smotri ljetnih programa pokazali što su naučili otpjevavši popularnu hrvatsku dječju pjesmicu "Ide, ide zeko na daleki put".