Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio


Udruga za ruski jezik i kulturu ima za svoj cilj kako promicanje i popularizaciju ruskog jezika u Hrvatskoj tako i promicanje i popularizaciju hrvatskog jezika u Rusiji i Bjelorusiji. U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući  ugovorima o suradnji s nekoliko ruskih škola i njihovom povezivanju s hrvatskim školama udruga za ruski jezik i kulturu otvorila je mogućnost ulaska hrvatskog jezika u te škole. To se posebno odnosi na peterburšku Školu No 351, ravnateljica Irina Leonidovna Karpicka, ali i na moskovsku Školu No 1210, ravnatelj Sergej Sergejevič Sehin. U knjižnicama obje škole nalazi se nekoliko desetaka hrvatskih knjiga koje je školama darovala Udruga za ruski jezik i kulturu, a neke su knjige učenicima koji se zanimaju za hrvatski jezik i kulturu predane na dar osobno. Škola No 1210 ima na raspolaganju Moskovsku podružnicu Udruge za ruski jezik i kulturu i njenu knjižnicu s nekoliko stotina hrvatskih knjiga i nešto nosača zvuka i slike.


U moskovskoj školi No 1210 s velikim entuzijazmom, a u suradnji s Udrugom za ruski jezik i kulturu, promiče i popularizira hrvatski jezik i kulturu profesorica te škole - Evgenija Bykova. Profesorica Bykova je bila već nekoliko puta u Zagrebu i Hrvatskoj. U školi je osnovan i djeluje Hrvatski klub, održavaju se različite aktivnosti vezane uz hrvatski jezik i hrvatsku kulturu. Volonter Udruge za ruski jezik i kulturu - Zvonimir Ibrišević - u drugom je polugodištu školske godine 2016./2017., zajedno s profesoricom Evgenijom Bykovom, vodio nekoliko susreta na temu hrvatski jezik i hrvatska kultura.     


U 2. polugodištu školske godine 2016./2017. Petra Grebenac, volonterka Udruge za ruski jezik i kulturu, tijekom čak tri mjeseca održavala je besplatnu nastavu hrvatskog jezika i kulture za grupu učenika peterburške Škole No 351. 23. svibnja održan je javni sat hrvatskog jezika i kulture na kojem su učenici pred svojim roditeljima, profesorima i pred gostima pokazali koliko su hrvatskog jezika naučili i hrvatske kulture upoznali. sat je započeo predstavljanjem učenika na hrvatskom jeziku, nastavio se kratkim dijalozima o tome čime se tko bavi i što koga zanima, nakon čega je uslijedio kviz o hrvatskom jeziku i Hrvatskoj na kojem su dvije grupe natjecatelja - Kremšnite i Krafne - pokazale svoje znanje i očitovale natjecateljski duh. Čitani su stihovi Mladena Kušeca, a na kraju je Artem, učenik Škole 1210 koji je bio u Zagrebu na razmjeni posjeta profesora i učenika, ispričao svoje dojmove s boravka u Hrvatskoj.


Na poziv Škole No 351 Sankt Peterburga, Mato Špekuljak, predsjednik Udruge za ruski jezik i kulturu, u svojstvu je volontera u nekoliko tjedana u srpnju 2017 (dva puta tjedno po sat i pol) upoznavao je s hrvatskim jezikom i hrvatskom kulturom grupu učenika prvog i drugog razreda iz nekoliko škola Moskovskog rajona Sankt Peterburga. 27. srpnja 2017. održana je završna smotra svih ljetnih aktivnosti učenika Moskovskog rajona u Školi No 351. Učenici koji su se upoznavali s hrvatskim jezikom i kulturom nastupili s pjesmicom "Ide, ide zeko na daleki put".

Rado ćemo našim moskovskim i peterburškim partnerima preporučiti i druge kompetentne volontere za volontiranje tijekom školske godine ili ljeti. Javite nam se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mobitel 099 196 55 03!

Fotografije: Evgenija Bykova, Alla Batyukova i Mato Špekuljak