Ispis
Detalji: | Objavljeno: 01 Ožujak 2018

Tvrtko Švob je rođen 4. srpnja 1917. u Zagrebu, gdje je diplomirao i doktorirao na Veterinarskom fakultetu. Predavao je na sveučilištima u Zagrebu, Ljubljani, Tuzli i Banja Luci. Držao je postdiplomsku nastavu iz genetike. U mirovinu je otišao kao redovni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Živi u Zagrebu. Kao znanstvenik posebno se bavio morfofiziologijom, genetikom, antropologijom i poviješću bioloških znanosti. Prvi je rendgenski istraživao mofrofiziologiju nižih kralježnjaka. Organizirao je antropocitogenetski laboratorij u Sarajevu te ustanovio katedru za medicinsku biologiju i humanu genetiku Medicinskog fakulteta u Tuzli. Bio je predsjednik Antropološkog društva Jugoslavije, predsjednik biološkog društva Sarajeva, aktivni član drugih znanstvenih i stručnih društava te urednik znanstvenih i stručnih časopisa. Objavio je u zemlji i inozemstvu više od 300 znanstvenih, stručnih i popularnih radova iz biologije i graničnih područja, od čega 18 knjiga. Sudjelovao je svojim prilozima na znanstvenim skupovima diljem svijeta. Dobitnik je velikog broja priznanja od strane mnogih ustanova, među ostalim odličja "Dragutin Gorjanović-Kramberger", počasnog doktorata World University Roundtable (SAD), a cijeli jedan rod kukaca, s tri vrste, prozvan je njemu u čast "Švobia". Istaknuti hrvatski biolog umro je 2008. godine u 91. godini života.

“U središtu humanističkog svjetonazora nalazi se ljudski potencijal za čovjekovo puno ispunjenje. Suvremeni humanizam uzdiže pouzdanje u ono što u čovjeku može biti pozitivno za njegovo pravo očovječenje. On potiče optimizam glede sposobnosti čovjeka da promijeni i sebe i društvo."  (147)


MALI IZBOR MISLI TVRTKA ŠVOBA


Izvor: Tvrtko Švob, IDEOLOGIJA I BIOLOGIJA,  "Sveučilišna knjižara", Zagreb 2002. © Svako umnožavanje, fotokopiranje, reproduciranje isključivo uz pismeno dopuštenje vlasnika autorskih prava.

Fotografija: http://www.durieux.hr/pisci.asp?pisac=569