Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio
Humanizam možda i jest najplemenitiji svjetonazor, ali, nerijekto, ima problema s realnošću, a naročito sa  - smrti! Ne budimo naivni humanisti! Smisao života nije raj na zemlji, ma koliko se mi, humanisti, trudili učiniti svijet i život boljima i ljepšima. Evo što je o smrti - riječima i glazbom - rekao W. A. Mozart. Možda nam to može pomoći zrelije gledati na stvarnost, ne očajavati zbog silnih nesavršenosti svijeta i ljudi oko nas. Kao i zbog - nesavršenosti nas samih.

"Smrt je krajnji cilj ljudskog života. Već sam nekoliko godina u bliskim vezama s tim istinskim i najboljim čovjekovim prijateljem. Da mi njegova slika više nije zastrašujuća nego čak umirujuća i utješna... Nikad ne legnem u krevet, a da ne pomislim (iako sam mlad), da možda sljedeći dan neću doživjeti. Ipak, nitko od onih koji me poznaju ne može reći da sam u društvu tužan ili neraspoložen, a za to blaženstvo zahvaljujem Stvoritelju i to blaženstvo od srca želim svim svojim bližnjima."

Wolfgang Amadeus Mozart
Beč, 4. travnja 1787.

Izvor: Programska brošura koncerta Zagrebačkog orkestra mladih u okviru Ciklusa Virtuoso - 1. koncert u koncertnoj sezoni 2012./2013. održan u nedjelju 21.10.2012. u Hrvatskom glazbenom zavodu (na programu su bili Mozartovi Ave Verum Corups i Requiem)

W. A. Mozart Ave Verum Corpus https://youtu.be/6KUDs8KJc_c
W. A. Mozart Requiem https://youtu.be/neDnpgZPPvY