Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio


Humanistička sekcija Udruge za ruski jezik i kulturu osnovana je u subotu 2. ožujka 2013. na sastanku članova Udruge koji se posebno zanimaju za kulturnu komponentu djelovanja Udruge. Na osnivačkom sastanku bilo je nazočno desetak članova Udruge (vidi priložene fotografije). Humanistička sekcija Udruge za ruski jezik i kulturu zapravo je nastavak Projekta Humanitas (pokrenutog 2002. godine) iz kojeg je Udruga za ruski jezik i kulturu 2011. godine izrasla.

Projekt Humanitas je pokrenut s ciljem okupljaja ljudi humanističkog svjetonazora, promicanja i popularizacije humanističkih ideala i vrijednosti u Hrvatskoj i šire, polazeći od hrvatske humanističke tradicije, posebno od misli i djela najistaknutijeg hrvatskog humanista novijega vremena - akademika Ivana Supeka. Udruga za ruski jezik i kulturu je nastala kao rezultat suradnje hrvatskog Projekta Humanitas i Udruženja ruskih humanista. Projekt Humanitas je imao svoj Portal Humanitas Portal Humanitas je još uvijek dostupan na adresi : http://www.ruskijezik.info/humanitas/

Humanistička sekcija Udruge za ruski jezik i kulturu realizira svoj cilj kroz organizaciju povremenih (otprilike jedanput mjesečno) druženja, prezentacija, predavanja, internih tečajeva, kružoka, radionica, susreta, seminara, savjetovanja, priredbi, izložbi, večeri iz područja ruske filozofije, znanosti, kulture i umjetnosti. Sekcija uspostavlja i održava suradnju s ruskim, ali i hrvatskim znanstvenim, obrazovnim, kulturnim i umjetničkim institucijama, ustanovama, organizacijama, udrugama, radi na realizaciji zajedničkih projekata, upriličuje javne aktivnosti s ciljem popularizacije ruske filozofije, znanosti, kulture i umjetnosti u Republici Hrvatskoj.

U mjeri svojih mogućnosti Sekcija promiče i hrvatsku filozofiju, znanost, kulturu i umjetnost na ruskom govornom području, sudjeluje na susretima, konferencijama, seminarima, savjetovanjima, manifestacijama i drugim skupovima u zemlji i inozemstvu, a koji su u vezi s njenim ciljem i djelatnostima. Prvim voditeljem Humanisitičke sekcije bio je Zoran Tihomirović. Od 21. rujna 2013. Humanističku sekciju Udruge za ruski jezik i kulturu vodi Marija Hairova.


Na osnivačkom sastanku Humannističe sekcije nazočni bili su nazočni sljedeći članovi Udruge:

1. Fikret Cacan
2. Andrej Čebotarjev
3. Inna Grubmair
4. Zoran Tihomirović
5. Matko Sinčić
6. Alla Strineka
7. Danijela Studak
8. Anamarija Špek
9. Mato Špekuljak.

Članstvo u Sekciji ostvaruje se učlanjenjem u Udrugu za ruski jezik i kulturu temeljem popunjene pristupnice, dostupne na portalu Udruge, te uplatom na bakovni račun Udruge godišnje članarine u iznosu 120.00 kuna. Članstvom u Udruzi za ruski jezik i kulturu ostvaruje se pravo sudjelovanja ne samo u aktivnostima jedne sekcije, nego u svim aktivnostima Udruge za ruski jezik i kulturu, uključujući sve njene sekcije.