Copyright 2021 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Moskovska podružnica Udruge za ruski jezik i kulturu osnovana je 8. travnja 2012. u privatnom stanu jedne članice. Prvotni naziv podružnice bio je "Hrvatski kulturni klub u Moskvi". Na sastanku je bilo nazočno 8 moskovskih članova Udruge. Nazočne je putem Skypea pozdravio predsjednik Udruge Mato Špekuljak. U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi nazočni su se upoznali s osnovnim odredbama Statuta, koji je za tu prigodu u potpunosti preveden na ruski jezik, razmotren je prijedlog plana rada Podružnice, što su ga sastavile Anna Leonova i Tatjana Solovjeva, te je dogovoren način njegove realizacije, određeni su nositelji svake od dogovorenih aktivnosti.

Moskovska podružnica Udruge za ruski jezik i kulturu djeluje među Moskovljanima koji se zanimaju za Hrvatsku, hrvatsku kulturu i hrvatski jezik. Otprilike jedanput mjesečno Podružnica - za sve zainteresirane Moskovljane - organizira okupljanja pod nazivom Hrvatske (tematske) večeri. Večeri su se u početku održavale u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Moskvi (Краснопресненская наб. 12, офис 1502), ali već nakon nekoliko večeri aktivnost Podružnice počela se održavati u moskovskoj Školi stranih jezika "Balkanika" (5-й Монетчиковский переулок, д. 3, строение 1, 2 этаж), u kojoj se između nekolikih drugih jezika predaje i hrvatski jezik. Sa Školom stranih jezika "Balkanika" Udruga za ruski jezik i kulturu je 1. prosinca 2014. godine sklopila Ugovor o suradnji. Taj ugovor dao je pravni temelj i okvir djelovanja Podružnice u Ruskoj Federaciji, što je važno obzirom na složene propise o djelovanju stranih organizacija u Rusiji.

U tom smislu Podružnica je, doduše, odustala od planirane registracije u Ruskoj Federaciji u svojstvu Moskovske podružnice Udruge za ruski jezik i kulturu te je, zapravo, postala projektom moskovske Škole stranih jezika "Balkanika" koji se realizira kroz suradnju Škole sa zagrebačkom Udrugom za ruski jezik i kulturu, no za Udrugu za ruski jezik i kulturu taj projekt je i dalje svojevrsna podružnica. Prva voditeljica Podružnice je bila Elena Kojranska, a nakon njenog preseljenja u listopadu 2016. godine iz Moskve u Sankt Peterburg Podružnicu uspješno vode Elena Beljajeva i Tatjana Kološina. Podružnica redovito održava hrvatske tematske večeri, vodi grupu "Хорватский язык и культура" na Facebooku i brine o priručnoj hrvatskoj knjižnici s nekoliko stotina hrvatskih  knjiga koje je Podružnici donirala Udruga.

Na Hrvatskim (tematskim) večerima u Školi stranih jezika "Balkanika" nekoliko je puta bio nazočan netko od savjetnika za kulturu iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji, uključujući sadašnju savjetnicu gospođu Maju Pečnik, a  18. studenog 2017. nazočan je bio i sadašnji veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji gospodin Tonči Staničić. I prethodni veleposlanik, za čijeg je mandata projekt pokrenut, gospodin Igor Pokaz, podržao je projekt i ponudio pomoć Veleposlanstva. Veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu, i sam veleposlanik gospodin Anvar Azimmov, pomogli su prevesti - vozilom Veleposlanstva - nekoliko stotina hrvatskih knjiga kao donaciju Udruge za ruki jezik i kulturu.