Copyright 2021 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Ovaj portal čine službene stranice Udruge za ruski jezik i kulturu, na hrvatskom jeziku, i stranice njene Moskovske podružnice, na ruskom jeziku. Udruga za ruski jezik i kulturu osnovana je i registrirana početkom 2011. u Zagrebu, a njena Moskovska podružnica osnovana je početkom 2012.

Udruga ima za osnovni cilj njegovanje, promicanje i popularizaciju ruskog jezika i kulture u Republici Hrvatskoj, a kao sekundarni cilj promicanje hrvatskog jezika i kulture na ruskom jeziku.

Udruga obavlja sljedeće djelatnosti:

 • vodi internetski portal, organizira druženja, prezentacije, predavanja, interne tečajeve, kružoke, radionice, parlaonice, natjecanja, susrete, seminare, savjetovanja, priredbe, izložbe, večeri, piknike i druge aktivnosti u svezi s njegovanjem, promicanjem i popularizacijom ruskog jezika i kulture,
 • izdaje promotivan materijal, brošure, priručnike, knjige i druge publikacije i medije iz područja djelatnosti Udruge,
 • posreduje u sklapanju kontakata, prijateljstava, obrazovne, znanstvene, umjetničke, tehničke, sportske i poslovne suradnje između državljana Ruske Federacije, odnosno ruskojezičnih državljana drugih zemalja te državljana Republike Hrvatske, a također između pravnih osoba na ruskom jeziku,
 • u mjeri svojih mogućnosti promiče i hrvatski jezik i kulturu na ruskom jeziku u zemlji i svijetu,
 • surađuje s istovrsnim i sličnim udrugama, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, umjetničkim i drugim organizacijama, ustanovama te drugim pravnim osobama u zemlji i inozemstvu,
 • sudjeluje na susretima, konferencijama, seminarima, savjetovanjima, manifestacijama i drugim skupovima u zemlji i inozemstvu, a koji su u svezi s ciljem i djelatnostima Udruge,
 • izvodi (uz pismenu preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport) besplatnu nastavu ruskog jezika i kulture (kao izvanškolske aktivnosti) u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama.

U okviru posebne sekcije Udruga počinje okupljati hrvatske profesore ruskog jezika i književnosti želeći, u tom smislu, biti i strukovnom udrugom.

Inicijatori Udruge za ruski jezik i kulturu su Mato Špekuljak, hrvatski profesor ruskog jezika i književnosti, i dr. sc. Anna Aleksejevna Kudišina, ruska profesorica ruskog jezika i književnosti. Udruga je tako od početka i hrvatska (kao udruga Hrvata koji se zanimaju za Rusiju, rusku kulturu i ruski jezik) i – ruska (kao udruga Rusa koji se zanimaju za Hrvatsku, hrvatsku kulturu i hrvatski jezik). Udruga ima i latinski naziv: Societas Russicae linguae et culturae promovendae. Naziv na ruskom nije bio moguć jer nazivi svih udruga u Hrvatskoj moraju biti na latiničnom pismu.

Udruga je započela djelovanje u prostoru koji su za njene početne potrebe na Trgu kralja Tomislava 18 unajmili inicijatori, neko je vrijeme djelovala u prostoru i u tijesnoj suradnji s Nacionalnom zajednicom Rusa u Hrvatskoj (Trnjanska 35), a od proljeća 2013. ponovno je u unajmljenom prostoru u najstrožem središtu Zagreba, ovoga puta na adresi Amruševa 13. Od kolovoza 2017. sjedište Udruge je u Oštarijskoj 8 (Zagreb - Jarun) Među prvim aktivnostima Udruge bili su kružoci ruskog jezika za različite razine prethodnog znanja ruskoga, parlaonice, gramatičke radionice, ruske večeri, a od rujna 2011. Udruga je započela realizaciju programa podrške jezičnoj i kulturnoj integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je materinski jezik ruski.

Sudjelovanje u svim aktivnostima za članove Udruge za ruski jezik i kulturu je besplatno. Uvjet učlanjenja u Udrugu je popunjavanje pristupnice i plaćanje godišnje članarine u iznosu120,00 kuna. Udruga za ruski jezik i kulturu nije škola stranih jezika, ona ne izdaje uvjerenja, certifikate i diplome, ali se kroz njene aktivnosti može ne samo vježbati u znanju ruskog jezika, kroz različite parlaonice i radionice, nego se uz nešto samostalnog rada kod kuće, može i naučiti ruski počevši od ruske azbuke. Atmosfera na svim aktivnostima je neformalna i prijateljska s ozračjem istinske simpatije prema ruskom jeziku i ruskoj kulturi. Udrugu kontaktira sve više Rusa koji se zanimaju za Hrvatsku te ona sve više postaje dvosmjernim mostom hrvatsko-ruskog prijateljstva i suradnje.

Od samog početka projekt Udruge podržali su sveučilišni profesori i predavači ruskog jezika i književnosti na obje hrvatske katedre rusistike, i u Zagrebu i u Zadru, a također deseci rusista iz Rusije i drugih zemalja svijeta.  U okviru Udruge već djeluje ili je u osnivanju nekoliko sekcija, među kojima i Sekcija hrvatskih rusista pa je tako Udruga za ruski jezik i kulturu ujedno i prva strukovna organizacija hrvatskih rusista. Udruzi je dragocjena svaka podrška i svaka pomoć. Udruga je otvorena za suradnju sa svima koji bilo individualno bilo organizirano njeguju i promiču ruski jezik i kulturu u Hrvatskoj i bilo gdje drugdje u svijetu. Broj članova iz dana u dan raste. Trenutno je u Udruzi preko 120 redovnih članova.

       
        Osnivanje Udruge za ruski jezik i kulturu podržali su, između ostalih
:

 1. PhD Ekaterina Kudrjavceva-Hentschel (IKaRuS-Interkulturelle Kommunikation und russische Sprache e.V., Stutensee, Njemačka)
 2. Prof. dr. sc. Valerij Kuvakin (Katedra povijesti ruske filozofije, Filozofski fakultet Moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosova, Rusija)
 3. Prof. dr. sc. Željka Fink (Odsjek za istočnu slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)
 4. Prof. dr. sc. Natalija Vidmarović (Odsjek za istočnu slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)
 5. dr. sc. Rafaela Božić-Šejić (Odjel za slavistiku i rusistiku Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvatska)
 6. Prof. dr. sc. Vitalij Kostomarov, akademik (Državni institut ruskog jezika A. S. Puškina, Moskva, Rusija)
 7. Prof. dr. sc. Denis Ilyin (Katedra ruskog jezika za strance, Južno federalno sveučilište, Rostov na Donu, Rusija)
 8. Radomir Venturin (predavač na Katedri za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u mirovini, Hrvatska)
 9. Prof. dr. sc. Ljudmila Konstantinova (Katedra ruskog jezika Tulskog državnog sveučilišta, Tula, Rusija)
 10. Prof. dr. sc. Josip Užarević (Odsjek za istočnu slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)
 11. Prof. dr. sc. Ljudmila Ivanovna Ruchina (dekan Filološkog fakulteta Nižegorodskog državnog sveučilišta N. I. Lobachevskog)
 12. Olga Sotnikova (viši predavač na Katedri ruskog jezika za strance, Južno federalno sveučilište, Rostov na Donu, Rusija)
 13. Prof. Đuro Tikvica (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)
 14. Prof. dr. sc. Antica Menac, akademkinja (red. prof. Katedre za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u mirovini, Hrvatska)
 15. Prof. dr. sc. Antonina Bubnova (Katedra ruskog jezika Akademije rada i socijalnih odnosa, Moskva, Rusija)
 16. Nadezhda Novichkova (viši predavač na Katedri ruskog jezika Akademije rada i socijalnih odnosa, Moskva, Rusija)
 17. Mr. sc. Anita Hrnjak (Odsjek za istočnu slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)
 18. PhD Sergey Tyulenev (Department of Slavonic Studies, Faculty of Modern and Medieval Languages, University of Cambridge, United Kingdom)
 19. Prof. dr. sc. Viacheslav Kashkin (Katedra teorije prijevoda i interkulturne komunikacije Voronješkog državnog sveučilišta, Voronjež, Rusija)
 20. Prof. dr. sc. Irina Kor Chaine (Département d’Etudes Slaves, Université de Provence, Aix-en-Provence, Francuska)
 21. Mr. sc. Małgorzata Dziedzic (Katedra Filologii Rosyjskiej Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, Poljska)
 22. Verica Zorić (nakladnica - "Knjigra" d.o.o., Zagreb, Hrvatska)
 23. Maria Kossakowska-Maras (Katedra Filologii Rosyjskiej Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, Poljska)
 24. dr. sc. Jeremy Hicks (Queen Mary University of London, London, Velika Britanija)
 25. Prof. dr. sc. Zamir Tarlanov (Katedra ruskog jezika Petrozavodskog državnog sveučilišta, Petrozavodsk, Rusija)
 26. Prof. dr. sc. Anna Ljunggren (Department of Slavonic Languages and Literaturs, University of Stockholm, Stockholm, Švedska)
 27. Prof. dr. sc. Tatjana Nikolajevna Soldatjenkova (Slavistiek en Oost-Europakunde, Katholieke Universiteit Leuven, Leuven, Belgija)
 28. Dr. sc. Vladimir Manchev (Katedra ruskog jezika Fakulteta slavenske filologije Sofijskog sveučilišta sv. Klimenta Ohridskog, Sofija, Bugarska)
 29. Dr. sc. Zdenka Matek Šmit (Odjel za slavistiku i rusistiku Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvatska)
 30. Dr. sc. Sergey Khvatov (Institut rusycystyki Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, Poljska)
 31.  PhDr. Milena Machalová (Katedra slavistiky, Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, Olomouc, Češka)
 32. fil mag Natasha Ringlbom (Slaviska Institutionen, Stockholm Universitet, Stockholm, Švedska)
 33. Prof. dr. sc. Władysław Figarski, emeryt (Institut rusycystyki Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, Poljska)
 34. Mr. sc. Tamara Budanova (Katedra ruskog jezika i kulture Sveučilišta grada Turku, Turku, Finska)
 35. Mr. sc. Aleksandr Petrov (Katedra ruskog, slavenskog i općeg jezikoslovlja Tavrijskog nacionalnog sveučilišta "V. I. Vernadskog", Simferopolj, Ukrajina)
 36. Prof. dr. sc. Irina Külmoja (Katedra ruskog jezika Tartuskog sveučilišta, Tartu, Estonija)
 37. Dr. habil.  Olga  Burenina (Slavisches Seminar,  Universität Zürich,  Zürich, Švicarska)
 38. Dr. sc. Jozo Marević (Hrvatski studiji, Zagreb, Hrvatska)
 39. Dr. sc. Aleksej Semenenko (Slaviska Institutionen, Stockholm Universitet, Stockholm, Švedska)
 40. Prof. dr. sc. Ljudmila Orehova (Katedra ruskog, slavenskog i općeg jezikoslovlja Tavrijskog nacionalnog sveučilišta "V. I. Vernadskog", Simferopolj, Ukrajina)
 41. Olga Zajčenko (profesor ruskog jezika i književnosti, Sankt-Peterburg, Rusija)
 42. Ljudmila Aleksandrovna Osipova (muzikolog, komentatorica i voditeljica "Radija Rusije", zaslužni djelatnik kulture Ruske Federacije, Moskva, Rusija)
 43. Irena Mikulaco (sveuč. nastavnik, profesor ruskog jezika na Sveučilištu Jurja Dobrile, Pula, Hrvatska)
 44. Oksana Dementjeva (profesorica pedagogije, Moskva, Rusija)
 45. Fikret Cacan (urednik i prevoditelj s ruskog, Zagreb, Hrvatska)
 46. Vladimir Safronov (profesor ruskog jezika i direktor Škole ruskog jezika "Stil", Split, Hrvatska)
 47. Marina Strelkova (profesorica ruskog jezika, docentica, radi u Školi ruskog jezika "Stil", Split, Hrvatska)
 48. Mr. sc. Ewa Dżwierzyńska (Katedra Filologii Rosyjskiej Uniwersytetu Rzesowskiego, Rzesów, Poljska)
 49. Prof. dr. sc. Nadežda Aleksejevna Iljuhina (Katedra ruskog jezika Samarskog državnog sveučilišta, Samara, Rusija)
 50. Elena Vladimirovna Kojranskaja (viši predavač na Katedri lingvistike i filologije Moskovskog instituta stranih jezika, Moskva, Rusija)
 51. mr. Svetlana Jurjevna Remizova (generalni direktor izdavačke kuće "Russkij jazyk". Kursy; Moskva, Rusija)
 52. Marija Haritonova (direktorica tečajeva balkanskih jezika u Moskvi "Balkanika"; Moskva, Rusija)
 53. Svetlana Jurjevna Cirkunova (voditelj IT-centra istraživanja i ekspertiza Ruske akademije gospodarstva i javnih službi pri Predsjedniku Ruske Federacije, Moskva, Rusija)
 54. Mr. sc. Radenko Milošević (ekonomist, predsjednik Udruge zagrebačkih esperantista; Zagreb, Hrvatska)
 55. Prof. dr. sc. Aleksej Nikolajevič Varlamov (pisac, glavni urednik časopisa "Literaturnaja učeba", profesor Filološkog fakulteta Moskovskog državnog sveučilišta "M. V. Lomonosov"; Moskva, Rusija)
 56. Prof. dr. sc. Vera Aleksandrovna Stepanenko (zamjenica direktora Centra međunarodnog obrazovanja Moskovskog državnog sveučilišta "M. V. Lomonosov"; Moskva, Rusija)
 57. Dr. sc. Irina Vladimirovna Kurlova (docent Centra međunarodnog obrazovanja Moskovskog državnog sveučilišta "M. V. Lomonosov", Katedra ruskog jezika; Moskva, Rusija) 
 58. Mr. sc. Igor Ivanovič Kondrašin (filozof i pisac, član Ruskog filozofskog društva i Ruskog humanističkog društva, savjetnik UNESCO; Moskva, Rusija)
 59. Prof. dr. sc. Vasilij Viktorovič Vančugov (Katedra povijesti ruske filozofije Moskovskog državnog sveučilišta "M. V. Lomonosov"; Moskva, Rusija)
 60. Mr. phil. (psihologija, filologija), prof. dr. med. Alla Barkan (spisateljica, predsjednik Međunarodnog saveza ruskojezičnih i dvojezičnih roditelja; Beč, Austrija)
 61. Mr. sc. Natalja Kozina (glavna urednica nakladne kuće "Russkij jazy. Kursy"; Moskva, Rusija)
 62. Olga Čubarova (viši predavač Centra međunarodnog obrazovanja Moskovskog državnog sveučilišta; Moskva, Rusija)
 63. Julija Mesarič (osnivačica i direktorica Ljubljanske škole dopunskog obrazovanja, članica uprave Društva Slovenija-Rusija, koordinatorica Fonda za podršku i promicanje ruskog jezika i kulture u slovenskim školama, članica Koordinacijskog savjeta Rusa u Sloveniji; Ljubljana, Slovenija)
 64. Igor Živković (viši lektor, Odsjek za istočnu slavistiku Filozfoskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska)
 65. Irina Mironova Blažina (viši lektor, Odsjek za istočnu slavistiku Filozfoskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska)
 66. Valerija Kiljpjakova (profesorica rukog jezika kao stranoga, glavni stručnjak Ruskog centra znanosti i kulture / Predstavništva "Rossotrudničestva" u Ljubljani, Slovenija)
 67. Olga Kuplenik (utemeljiteljica i direktorica Škole ruskog jezika "Ruski ekspres", predsjednica Društva za interkulturni dijalog "Samovar"; Ljubljana, Slovenija)
 68. Stanislav Černyšov (profesor ruskog jezika kao stranoga, autor popularne serije udžbenika "Pojehali" nakladnika "Zlatoust"; Sankt Peterburg, Rusija)
 69. Ana Horvačić Debić (profesorica ruskog jezika, direktorica "Sputnik - centra ruskog jezika" Zagreb, Hrvatska)
 70. prof. dr. Petar Bunjak (profesor poljske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsjednik Slavističkog društva Srbije)
 71. mr. Vukosava Đapa Ivetić (viši lektor za ruski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srbija)
 72. Stanka Pavuna (profesorica ruskog jezika, autorica školskih udžbenika i rječnika za ruski jezik, Zagreb, Hrvatska)
 73. Maria Khairova (magistra povijesti, ruska suradnica Udruge, prevoditeljica, Zagreb, Hrvatska)
 74. PhD Vjačeslav Vladimirović Čarskij (profesor povijesti i dijalektologije hrvatskog jezika na Ruskom državnom sveučilištu humanističkih znanosti, izvršni urednik Odjela za južnu i jugoistočnu Europu u Direkciji međunarodnih projekata "Rossijskoj gazety"; Moskva, Rusija)
 75. PhD Polina Koroljkova (redovni profesor na Katedri za srednjoeuropska istraživanja Povjesničarsko-filološkog fakulteta Ruskog državnog sveučilišta humanističkih znanosti, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest slavenskih naroda Ruske akademije znanosti; Moskva, Rusija)
 76. Cochetti Stefania (profesor ruskog jezika i kulture; Genova, Italija)
 77. dr. sc. Eugenija Ćuto (viša lektorica na Odsjeku za ruski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru; Zadar, Hrvatska)
 78. Zoja Beljanskaja (pravnica i glazbenica; Zagreb, Hrvatska)
 79. Marija Nesterova (studentica Filološkog fakulteta Moskovskog državnog sveučilišta "M. V. Lomonosov"; Moskva, Rusija)

 
Adresa sjedišta Udruge je: Udruga za ruski jezik i kulturu, Oštarijska 8, 10 000 Zagreb. Telefoni: (01) 363 50 90 (fiksni telefon) i 099 196 55 03 (mobitel). Osobni kontakt molimo prethodno najaviti tj. dogovoriti. Elektronička adresa Udruge je: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Broj bankovnog računa kod Raiffeisenbank Austria je: HR9124840081105715291.