Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Zahvaljujući nedavnoj nadopuni Stauta Udruge za ruski jezik i kulturu u našoj udruzi otvorena je mogućnost osnivanja, između nekoliko drugih, i Sekcije za poljski jezik i kulturu. U tome će nam pomoći naš poljski suradnik, slavist i rusist Jakub Kaczor. Gospodin Kaczor će tijekom srpnja i kolovoza ove godine, uz podršku jednog poljskog i jednog EU fonda, stažirati u našoj udruzi te ljetni program naše udruge obogatiti sadržajima iz poljske kulture i povijesti. U srijedu 2. srpnja 2014. godine u 18.00 sati planiramo u našem prostoru u Amruševoj 13 i zvanično osnovati Sekciju za poljski jezik i kulturu te će od toga dana nadalje članovi naše udruge imati (besplatno kao i u slučaju svih drugih naših aktivnosti) mogućnost upoznavati osim ruskog jezika i kulture također poljski jezik i kulturu.

Tijekom srpnja i kolovoza 2014. svakog ponedjeljka, srijede i petka (dakle tri puta tjedno) od 18.00 do 19.20 održavat će se u našoj udruzi besplatni tečaj poljskoga jezika za početnike. Teme iz poljske povijesti i kulture bit će uklopljene u naše ljetne programe Ruski jezik i kultura II., III. i IV. utorkom, srijedom i petkom od 19.40 do 21.00. Bit će riječi o poljsko-ruskim, poljsko-bjeloruskim, poljsko-ukrajinskim i, dakako, poljsko-hrvatskim odnosima. Te će teme biti prezentirane i o njima ćemo razgovarati na ruskom jeziku što će biti idealna prilika za članove Udruge da i ljeti vježbaju ruski. Naravno, bit će i gostiju iz Ruske Federacije, nadamo se i iz Bjelorusije i Ukrajine. Za sudjelovanje u internom tečaju poljskog jezika nije potrebno prethodno znanje ruskog jezika jer će biti korištena tzv. "direktna metoda".

Poljske teme pripremio je i realizirat će poljski suradnik naše udruge, gospodin Jakub Kaczor. Kako je broj mjesta ograničen relativno skromnim prostornim mogućnostima naše udruge molimo sve zainteresirane članove i prijatelje Udruge za ruski jezik i kulturu da se već sada prijave za sudjelovanje u sadržajima prema osobnom afinitetu (osobno u uredu naše udruge u Amruševoj 13 radnim danom između 17.45 i 21.00, na telefon 363 50 90, na mobitel 099 196 55 03 ili e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). Jedini uvjet sudjelovanja u bilo kojem našem programu je članstvo u Udruzi za ruski jezik i kulturu. Tko još nije član naše udruge može to postati popunjavanjem odgovarajuće pristupnice, dostupne na portalu naše udruge (nakon popunjavanja pristupnicu treba poslati na gore navedenu e-mail adresu), a na bankovni račun Udruge za ruski jezik i kulturu IBAN HR9124840081105715291 treba uplatiti godišnju članarine u iznosu 120,00 kuna.

Napominjemo da je godišnja članarina (plaća se za kalendarsku godinu) jedino što se u našoj udruzi plaća kako bi udruga mogla materijalno funkcionirati. Kod nas, načelno, nema nikakvih dodatnih kotizacija za sudjelovanje u programima. Izuzetak su seminari koji uključuju prehranu sudionika. Voditelji svih programa u našoj udruzi su volonteri i sve što radimo radimo besplatno. Nismo ni od koga financirani što nam omogućuje da u djelovanju budemo apsolutno neovisni. Po završetku ljeta Sekcija za poljski jezik i kulturu (kao i Sekcija za bjeloruski jezik i kulturu) djelovat će jedanput tjedno u terminu koji bude naknadno dogovoren. U planu rada Sekcije za poljski jezik i kulturu je suradnja sa srodnim poljskim udrugama i organizacijama, video-mostovi s poljskim prijateljima, putovanja u Poljsku itd.

Mislimo da ne treba navoditi da je Republika Poljska je jedna od najvećih slavenskih zemalja s oko 38 milijuna stanovnika. Poljaci čine 98% stanovnika Poljske.  Poljska je članica Europske Unije od 1. svibnja 2004. godine i ima pozitivan gospodarski razvoj. Mogućnosti hrvatsko-poljske suradnje još ni izdaleka nisu iskorištene. Naša udruga želi pridonijeti boljim i intenzivnijim hrvatsko-poljskim odnosima na području kulture. Dobrodošli u naše Sekciju za poljski jezik i kulturu studenti polonistike i diplomirani polonisti, dobrodošli svi koji se zanimaju za nama u mnogočemu blisku i prijateljsku zemlju!