Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio


Mladi poljski rusist Jakub Kaczor, koji ovoga ljeta stažira u našoj Udruzi za ruski jezik i kulturu, svake srijede tijekom srpnja i kolovoza od 19.40 do 21.00 predstavit će nam - ciklusom predavanja i prezentacija na ruskom jeziku - svoju domovinu, njenu povijest i sadašnjost, kulturu i umjetnost, poljsko-ruske i poljsko-hrvatske odnose, a također Poljskoj susjedne zemlje, posebno Bjelorusiju i Ukrajinu. U pet srijeda - 9., 16., 23., 30. srpnja  i 6. kolovoza 2014. - u uobičajenom terminu programa Ruski jezik i kultura III. i IV. od 19.40 do 21.00 gospodin Kaczor upoznat će nas - kroz predavanja s prezentacijama - s poviješću Poljske. Tema poljske večeri u srijedu 13. srpnja 2014. je "Život u današnjoj Poljskoj". Poljske večeri što ih vodi Jakub Kaczor su ne samo prilika da iz prve ruke čujemo i vidimo o Poljskoj što još ne znamo, nego je to i odlična prilika za vježbanje ruskog jezika na razini slobodne komunikacije s neruskim govornicima ruskoga. Gospodin Kaczor izvrsno vlada ruskim jezikom. Dobrodošli svi članovi Udruge koji više ili manje slobodno vladaju ruskim jezikom.


Na prvoj večeri bilo je desetak sudionika, među njma i naš uvijek dobrodošao gost, ruski povjesničar i arhivist Andrej Borisovič Čebotarev, koji je dio tema iz predavanja i prezentacije Jakuba Kaczora nadopunio svojim bogatim poznavanjem povijesti te je potakao vrlo zanimljivu diskusiju o nekim pitanjima poljske povijesti, posebno poljsko-njemačkih i poljsko-ruskih odnosa. Večer se, suglasnošću sudionika, produljila za više od pola sata.


Održati bodrost pomogla nam je vrhunska poljska votka Żubrówka, koju smo pili onako kako je piju Poljaci: s jabučnim sokom i kriškama jabuka. Votku je darovao gospodin Kaczor, prilikom svog dolaska, a jabuke i jabučni sok nije bio problem naći u najbližem dućanu (nije isključeno da se radi o poljskim jabukama jer ih Poljska u velikim količinama izvozi u druge zemlje, pa tako i u Hrvatsku. Svi koji su bili na prvoj večeri s nestrpljenjem očekuju drugu srijedu. Nadamo se da će nam se sljedeće srijede pridružiti još jedna ruska povjesničarka, naša draga Marija Hairova.