Copyright 2021 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio


Udruga za ruski jezik i kulturu i njeni volonteri za rad sa djecom (Petra Grebenac, Iva Matijević, Martina Pintar, Adrijana Radanović, Lucija Šimić, Mato Špekuljak) već nekoliko godina uspješno djeluju u dvjema zagrebačkim osnovnim školama (Osnovna škola dr. Ivana Merza, ul. Franje Račkoga 4; ravnatelj Zvonko Piljek) i Osnovna škola Tina Ujevića, Koturaška c. 75; ravnateljica Vlatka Mihelić), a od početka školske godine 2017./2018. u još jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi (Osnovna škola Trnjanska, Trnjanska c. 99; ravnateljica Nada Šimić), popularizirajući ruski jezik i kulturu među učenicima tih škola kroz izvannastavne aktivnosti u prostoru škole. Te aktivnosti se odnose ne samo na jezične parlaonice i igraonice, nego i na partnersko povezivanje zagrebačkih škola sa srodnim ruskim i bjeloruskim školama, video-mostove preko Skypea, razmjene posjeta učenika i nastavnika.

Za učenike sudjelovanje u tim aktivnostima je besplatno, što je u skladu s mišljenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. U tom svom djelovanju od prošle godine imamo i podršku "Rossotrudničestva" (ruske agencije za kulturnu suradnju poput njemačkog Goethe Instituta, francuskog Institut Français i sl.).Do sada smo pomogli povezivanje Osnovne škole d. Ivana Merza sa Školom No 1210 u Moskvi, Osnovne škole Tina Ujevića sa Školom No 351 u Sankt Peterburgu te IX. gimnazije s Gimnazijom No 7 u Minsku. Između Osnovne škole dr. Ivana Merza i Škole No 1210 održano je već 5 video-mostova, jedan video-most između te zagrebačke škole i Škole No 7 grada Minska. Nekoliko učenika, tadašnja ravnateljica Jasmina Hammer i nastavnica glazbene kulture (sadašnja ravnateljica)  iz Osnovne škole Tina Ujevića bili su gosti partnerske peterburške Škole No 531, koja je prošle godine uzvratila posjetom jednog svog učenika i nastavnice zagrebačkoj školi-partneru.


U tijeku je slično uspostavljanje suradnje između Osnovne škole Trnjanska i Škole No 691 iz Sankt Peterburga. Osnovna škola Trnjanska bila je, našim posredovanjem, zagrebački domaćin latvijskoj II. školi iz grada Kuldige. Učenici i nekoliko nastavnika te škole bili su na višednevnoj ekskurziji po Hrvatskoj kako bi upoznali našu zemlju i njezine ljepote.

    

 31. prosinca 2013. godine, na zamolbu za preporuku u vezi suradnje Udruge za ruski jezik i kulturu s osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske na realizaciji besplatnog podučavanja u ruskom jeziku i ruskoj kulturi, primili smo od Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske sljedeće mišljenje:

"Temeljem navedenoga (napomena urednika: u zamolbi) daje se Inicijativi Udruge za ruski jezik preporuka za suradnju sa osnovnim i srednjim školama na realizaciji besplatne poduke ruskog jezika i ruske kulture. Razmjena jezika i kulture je uvijek dobrodošla, osobito ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju. Podupiremo Vašu želju da se na različite načine uključe učenici i nastavnici kao sudionici odgojno-obrazovnog sustava. Podržavamo mogućnost upoznavanja učenika u moskovskim školama s hrvatskim jezikom. Napominjemo da je važno zadržati mogućnost besplatne poduke, a ravnatelje škola i sudionike u provođenju suradnje upućujemo na provođenje programa u skladu s drugim aktivnostima, rasporedom i obvezama učenika u školi."

Pomoćnica Ministra
Sabina Glasovac, prof.

 
2. rujna 2013. godine, u svezi sa zamolbom za preporuku aktivnostima Udruge za ruski jezik i kulturu u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama, od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport dobili smo odgovor sljedećeg sadržaja:

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport s posebnom je pozornošću razmotrio Vašu zamolbu za davanjem preporuke ovoga Ureda radu Vaše udruge, i to posebice aktivnostima vezanima uz pružanje poduke učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u ruskom jeziku i kulturi. Ovima bismo Vas putem željeli obavijestiti da Grad Zagreb pozdravlja Vaša nastojanja i aktivnosti vezane uz popularizaciju ruskog jezika i kulture među djecom i mladima u Gradu Zagrebu kao i Vašu želju za razvijanjem njihovih jezičnih i interkulturnih kompetencija. Imajući u vidu činjenicu da ovu besplatnu poduku u ruskom jeziku i kulturi namjeravate provoditi kao izvannastavnu aktivnost, mi Vam ovim putem savjetujemo da se sa svojom zamolbom i programom rada obratite ravnateljima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te s njima izravno dogovorite mogućnost suradnje u odabranim školama.

Pročelnik
mr. sc. Ivica Lovrić, dipl. ing.