Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

Ispričavamo se brojnim prijateljima Udruge za ruski jezik i kulturu što naše internetske stranice nisu obnavljane od proljeća ove godine. Tome su dva razloga: najprije zdravstveni problemi urednika stranica, zatim uobičajeni ljetni prekid aktivnosti Udruge i, nakon toga, dulja odsutnost urednika, ujedno i predsjednika udruge, zbog volontiranja u novoj partnerskoj peterburškoj školi - Školi No 691, gdje smo tijekom rujna i do polovice listopada uspješno predstavili hrvatski jezik i kulturu i otvorili putove intenzivne suradnje.

Aktivnosti Udruge kroz godinu prekidaju se tijekom svakog ljeta zbog godišnjih odmora članova Udruge te zbog zatvornih škola i mjesnih odbora u čijim prostorijama, u nedostatku vlastitih prostora jer nismo ni od koga financirani, aktivnosti održavamo. Od sredine listopada nastavljene su sve naše dosadašnje aktivnosti u Zagrebu: parlaonice za članove Udruge različite razine predznanja ruskog jezika, programi za učenike zagrebačkih osnovnih škola, susreti i tematske večeri s izvornim govornicima ruskog jezika - prijateljima i suradnicima Udruge... Nažalost, 8. kolovoza umro je naš dragi prijatelj i suradnik mr. Andrej Borisovič Čebotarev. Neka mu je laka zemlja! Dok je naše Udruge sigurno nećemo zaboraviti niti njega niti njegove izuzetno zanimljive i posjećene večeri na povijesne i kulturološke teme.

Pozivamo zagrepčane koji uče ruski jezik u nekoj od brojnih škola stranih jezika, u školi ili na fakultetu tijekom redovnog školovanja, a također zagrepčane koji su ruski nekada učili pa to svoje znanje žele osvježiti ili ruski sada uče kao samouci da nam se pridruže i zajedno s nama ruski jezik prakticiraju i usavršavaju. Sudjelovanje u svim našim programima je besplatno. Jedini je uvjet sudjelovanja članstvo u Udruzi koje se ostvaruje popunjavanjem pristupnice i uplatom - na bankovni račun Udruge - godišnje članarine u iznosu 120,00 kuna. Članarina nije školarina i plaća se za tekuću kalendarsku godinu bez obzira na to kada se tko učlanjuje. Mi nismo škola stranih jezika, nego udruga građana koji se zanimaju za ruski jezik i kulturu i žele ih unutar Udruge prakticirati i poznavanje produbljivat i usavršavati.

Programe za učenike zagrebačkih škola izvode naši rusisti-volonteri i uvjet za sudjelovanje u njima nije članstvo u Udruzi. Ti se programi održavaju temeljem suglasnosti i podrške od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. I dalje radimo na povezivanju hrvatskih i ruskih škola, uključujući populariziranje hrvatskog jezika i kulture u Ruskoj Federaciji, ali i u drugim zemljama, ako je suradnja moguća na ruskom jeziku ili esperantu. Naime, namjera nam je proširiti djelovanje i na promicanje i populariziranje drugih u Republici Hrvatskoj manje prisutnih jezika i kultura. Dobrodošli!