Copyright 2021 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

 

Krajem 2017. godine u Hrvatskoj je, sa sjedištem u Zagrebu, započelo djelovati "Rossotrudničestvo", ruska vladina agencija za međunarodnu suradnju na području jezika, kulture, znanosti, umjetnosti, obrazovanja i sporta, a također za podršku ruskim sunarodnjacima u inozemstvu. Rusko "Rossotrudničestvo" je analog britanskom "British Council", njemačkom "Goethe Institut", francuskom "Institut Français", talijanskom "Instiututo Italiano di Cultura". Mogućnosti djelovanja "Rossotrudničestva" u Hrvatskoj, razumljivo, neusporedivo su veće od mogućnosti djelovanja naše Udruge za ruski jezik i kulturu kao nevladine i, u najdoslovnijem smislu, neprofitne udruge koja financijski funkcionira isključivo od skromnih članarina i donacija, u ovoj godini, šezdesetak svojih članova. Udruzi za ruski jezik i kulturu iskreno je drago što je "Rossotrudničestvo", koje uspješno popularizira ruski jezik i kulturu u već stotinjak zemalja svijeta, otvoreno i u Hrvatskoj. Iako "Rossotrudničestvo" može ponuditi i već nudi zainteresiranima daleko više, nego može ponuditi i nudi udruga poput naše. mislimo da to nije razlog da Udrugu za ruski jezik i kulturu, kao jedinu takvu - hrvatsku - udrugu, ugasimo.

Baš kao što razlog za gašenje Udruge za ruski jezik i kulturu nije proteklih godina bilo niti postojanje i djelovanje nekolikih udruga Rusa u Hrvatskoj. Mi smo otvoreni za suradnju sa svim organizacijama i udrugama kojih su ciljevi i djelatnost više ili manje bliski našim ciljevima i djelatnosti. S nekim organizacijama Rusa u Hrvatskoj odlično surađujemo, posebno s Nacionalnom zajednicom Rusa u Hrvatskoj (NZRH) i službenom Predstavnicom ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, gospođom Galinom Kovačević. Uspostavili smo, krajem prošle godine, kontakt i uspješnu suradnju i s "Rossotrudničestvom". Mislimo da je dobro i poželjno da se međusobno nadopunjujemo, ali da nema smisla da dubliramo djelovanje. Zbog toga Udruga za ruski jezik i kulturu ovih dana, nakon prošlomjesečne godišnje skupštine, djelomično modificira svoje djelovanje i prilagođava se novoj situaciji.

Udruga odustaje od svojih programa za najnaprednije u ruskom jeziku, bit će nešto manje ruskih tematskih večeri s izvornim govornicima ruskoga, ali osnovni programi Udruge, posebno programi za članove Udruge - više ili manje - početnike u ruskom, a koji nisu u mogućnosti upisati se na tečaj ruskog jezika u nekoj od škola stranih jezika (što svakako preporučamo svima koji su to u mogućnosti) te popularizacija ruskoga u hrvatskim školama, ostaju područjima našeg djelovanja. Također, za Udrugu za ruski jezik i kulturu vrlo važnom ostaje popularizacija hrvatskog jezika i kulture u Rusiji i Bjelorusiji, povezivanje ruskih i bjeloruskih škola s hrvatskim školama, omogućavanje volontiranja mladih rusista u hrvatskim, ali i u partnerskim ruskim i bjeloruskim školama, održavanje priručne knjižnice ruskih knjiga, nosača zvuka i slike. U pripremi su i novi projekti koji bi trebali oživjeti rad postojećih i otvaranje novih sekcija.

Kontakti i adrese internetskih stranica "Rossotrudničestva" u Hrvatskoj su:             

Adresa: ul. Grada Mainza 13, 10000 Zagreb
Elektronička adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web adresa: http://hr.rs.gov.ru/ru
Stranica na Facebooku: https://www.facebook.com/rshrvatska/
Predstavnici: Natalija Jakimčuk, predstavnica, i Sergej Aleksandrovič Ždanovič, zamjenik

Na fotografijama: 1) Natalija Jakimčuk, predstavnica "Rossotrudničestva u Hrvatskoj" u razgovoru s Zvonkom Piljkom, ravnateljem Osnovne škole dr. Ivana Merza u kojoj naša volonterka Petra Grebenac vodi program iz ruskog jezika i kulture za učenike te škole, 2) dvije mlade gošće iz Rusije ("poslanice ruskog jezika" Marija Panarina i Ani Avakjan) koje su - u organizaciji "Rossotrudničestva" u Hrvatskoj - boravile tjedan dana u Hrvatskoj vode sat iz ruskog jezika i kulture u Osnovnoj školi Trnjanska, gdje volontira naša rusistica Lucija Šimić.