• .

  • .

  • .

  • .

Copyright 2022 - Udruga za ruski jezik i kulturu, Zagreb, Hrvatska - Хорватия - Kroatio

U ponedjeljak 7. ožujka 2022. održana je izvanredna skupština Udruge za ruski jezik i kulturu na kojoj je odlučeno da Udruga prestane radom i transformira se u novu udrugu pod nazivom Udruga Poliglot, otvorenu njegovanju, promicanju i popularizaciji - na način udruge, ne na način škole stranih jezika! - različitih stranih jezik i kultura u Republici Hrvatskoj, a također njegovanje, promicanje i popularizaciju hrvatskog jezika i kulture u drugim zemljama svijeta.

Okvir Udruge za ruski jezik i kulturu, iako je od samih svojih početaka Udruga za ruski jezik i kulturu funkcionirala na trima jezicima (na hrvatskom jeziku, na ruskom jeziku i na jeziku esperanto) je za to u biti već odavno postao preuzak.

Već u prvim godinama svog djelovanja Udruga za ruski jezik i kulturu pokrenula je ukrajinsku, bjelorusku, poljsku i humanističku sekciju, planirane su bile i latvijska i estonska sekcija, ali je, unatoč tomu, Udruga zadržavala svoj stari naziv s kojim je godinama uspješno funkcioniraka i s kojim je stekla solidnu reputaciju kao jedna od najaktivnijih udruga za njegovanje, promicanje i popularizaciju ruskog jezika i kulture u Republici Hrvatskoj te hrvatskog jezika i kulture u ruskojezičnim zemljama.

Krunom toga rada smatramo pokretanje Hrvatskog kluba u Moskvi i, potom, u Sankt Peterburgu, uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na to mi smo od dana svog osnutka prije 11 godina bili i ostajali nevladinom, najstriktnije nepolitičkom i neprofitnom udrugom.

Nažalost, dvogodišnja pandemija Covida-19, a u veljači ove godine i vojna agresija Rusije na Ukrajinu, doveli su Udrugu za ruski jezik i kulturu u vrlo složenu situaciju te su doveli do drastičnog smanjenja zanimanja za aktivnosti Udruge. Članovi Udruge zaključili su da se treba otvoriti prema većem broju jezika, u biti prema svim jezicima i kulturama za koje u Hrvatskoj ima zanimanja, a također afirmirati hrvatski jezik i kulturu u različitim zemljama, ne samo u zemljama ruskog govornog područja.